Оптимізація контролю пацієнтів при лікуванні раку

0720_designdiscoveries.gif

В останніх дослідженнях вивчаються концепції проектування онкологічних установ

Автор – Мелісса П’ятковська

Швидко розвиваються моделі лікування і догляду за хворими на рак і одночасно вдосконалюється дизайн онкологічних установ та бази знань про проектування. За останні місяці в репозиторії знань Центру дизайну охорони здоров’я було додано кілька досліджень з проектування онкологічних установ. В даній публікації представлені три нових дослідження.

Якщо вам потрібна загальна картина недавніх досліджень з лікування раку та відповідних основних тенденцій в дизайні сучасних медичних установ, стаття Леонарда Беррі і його колег розкриває її. Мета полягає в наданні міркувань щодо дизайну, які засновані на фактичних даних та враховують потреби безлічі зацікавлених сторін, пов’язаних з декількома аспектами, такими як інфекційний контроль, невідкладна допомога онкологічним хворим та паліативна допомога. Автори обговорюють додану вартість, коли дослідження включається в процес проектування.

Дві інші нещодавні статті заглиблюються в більш конкретні емпіричні дані, що підтверджують процеси, на які посилаються Беррі і його співавтори. 

Ґрунтуючись на добре відомій теорії «підтримання дизайну для охорони здоров’я», Хеддокс і Цзян оцінили ефект від протоколу, заснованого на позитивному відволіканні, для онкологічних хворих у відділенні трансплантації кісткового мозку. Люди, хворі на рак, часто втрачають контроль над багатьма аспектами в житті. У людей, лікування яких вимагає перебування в стаціонарі, почуття контролю може бути ще більш обмеженим, із за незнайомих медичних умов. 

У цьому дослідженні пацієнтів просили надати свої особисті, важливі для них фотографії та попросити персонал відтворити слайд-шоу зображень на моніторі в їхній кімнаті. Відгуки були позитивними і відповідали попереднім дослідженням про вплив позитивних відволікань на зниження стресу. Хоча було кілька обмежень, дослідження служить корисним пілотним дослідженням для майбутніх експериментів. Аналогічні та недорогі, орієнтовані на людину дизайнерські втручання можуть мати суттєве значення для пацієнтів, які борються з раком.

Інший компонент теорії підтримуючого дизайну – це доступ до соціальної підтримки. Соціальна підтримка – це основна потреба протягом усього життя, але є щось особливо унікальне в соціальних потребах підлітка. Соціальні потреби підлітків і молодих людей (AYA), які страждають на онкологічні захворювання, постійно змінюються, але є мало досліджень, які допоможуть нам зрозуміти, як навколишнє середовище може підтримувати догляд AYA і адаптуватися до різних індивідуальних бажань пацієнтів. 

Педітто і його колеги роблять немало досліджень в цій області, на яку в основному, решта дослідників не звертали уваги. У дослідженні визначається, що AYA з онкологічними захворюваннями (це люди у віці від 15 до 39 років) часто потрапляють до дитячих онкологічних центрів, призначених для набагато молодших пацієнтів. Результати досліджень показують недбале проектування онкологічних установ для AYA, особливо це стосується відкритого простору, кімнат для пацієнтів, кімнат відпочинку і приміщень для відвідувачів, і це лише вершина айсбергу. Автори надають кілька докладних рекомендацій для полегшення бажаної соціальної підтримки в онкологічному середовищі. 

Всі недавні дослідження про дизайн, який може підтримувати високу якість лікування раку, включаючи діагностику та реабілітацію, ви можете знайти в репозиторії знань Центру дизайну охорони здоров’я. 

При написанні цієї колонки автор використовував наступні дослідження:

  • L. L. Berry et al., “Using Evidence to Design Cancer Care Facilities,” American Journal of Medical Quality, 2020.
  • J. C. Haddox and S. Jiang, “The Virtual Shelf: A Feasibility Study on Self-Selected Imagery and in-Patient Experience in a Cancer Treatment Setting,” in Proceedings of the Environmental Design Research Association 50th Conference, EDRA, Brooklyn, NY: Manifold Scholarship at The City University of New York, 2019.
  • K. Peditto et al., “Inadequacy and Impact of Facility Design for Adolescents and Young Adults with Cancer,” Journal of Environmental Psychology 69, 2020, in press.

Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.