Психологія кольору

F_23044.jpg

Як використання кольору в дизайні інтер’єру може допомогти створити цілюще середовище

В останні роки люди почали усвідомлювати те, що медичне середовище може мати значний вплив на їх подальше одужання. Мова буде йти про психологію кольору і те, як правильно підібрані відтінки на стінах, підлозі і меблях може мати позитивний або навіть негативний вплив на здоров’я і благополуччя людини.

«Колір в сфері охорони здоров’я повинен робити набагато більше, ніж просто робити будівлю привабливою. Правильно підібраний декор може сприяти створенню атмосфери, в якій пацієнти можуть відчувати себе комфортно і невимушено».

Про це йдеться в статті «Перетворення лікувального середовища: вибір кольорів і продуктів, які важливі для пацієнтів» . Цей документ, підготовлений фахівцем з фарб компанії Dulux. Він досліджує використання кольору в медичних установах і пояснює, як правильне використання кольорів може допомагати процесу одужання.

Наприклад, дослідження впливу певних кольорів показали, що помаранчевий стимулює апетит, а синій – втамовує його. Це дозволило створити специфічні схеми кольорів для їдальні в психіатричних закладах, де лікують людей з анорексією.

Проте, помаранчевий колір також стимулює розумову діяльність, тому його часто уникають в психіатричних відділеннях, де лікують людей з більш важкими психологічними станами.

Окрім того, як колір впливає на самопочуття пацієнтів, він також може впливати на діагноз. У пацієнтів з ризиком низького рівня кисню або ціанозу спостерігається синє або пурпурне забарвлення шкіри. Було виявлено, що відображення від жовтих поверхонь зводить до мінімуму спостереження за синім відтінком шкіри, в той час як відображення від синіх поверхонь може неприродньо посилити синюшний відтінок шкіри. Точно так же жовті або сині поверхні можуть ускладнити спостереження за немовлятами із захворюваннями печінки, які проявляються пожовтінням шкіри.

Істинний вплив кольору не завжди очевидний, оскільки жовтий, асоціюючись з радістю, щастям, інтелектом і енергією, також відомий тим, що змушує немовлят більше плакати, тому його часто уникають в пологових будинках і відділеннях для новонароджених, а червоний, хоча і є енергійним і потужним, але він підвищує кров’яний тиск, тому це не кращий вибір для кардіологічного відділення.

Дослідження компанії Dulux ділить середовище охорони здоров’я на три окремі області, кожна з яких має свої особливі потреби в кольорі.

Експерти стверджують, що в усіх трьох областях – громадських приміщеннях, приміщеннях для пацієнтів і процедурних кабінетах – повинен переважати більш м’який нейтральний колір, але інтерес і ефект можуть бути створені за рахунок використання акцентних кольорів.

Місце для всього

У залах очікування, колірні схеми повинні бути надихаючими і цікавими, з використанням акцентних кольорів, щоб виділити різні відділення і створити сучасне середовище.

Коридори і приймальні часто можуть збивати з пантелику пацієнтів, тому, щоб полегшити навігацію і орієнтування, довгі коридори можна розділити яскравими колірними акцентами під навігаційні цілі, або для позначення різних відділень. Особливо, повинні виділятися видимим кольором зони за стійками рецепції. Потім більш теплі палітри можна використовувати в громадських місцях, таких як ресторани і кафе.

В палатах для пацієнтів інтер’єр повинен бути світлим і свіжим. Для того, щоб викликати інтерес, можна використовувати більш м’яку палітру, щоб підкреслити ключові елементи в палаті, наприклад, за раковинами, дверцятами шаф або стінками вікон.

Дитячі палати повинні бути цікавими і яскравими. Можна використовувати просту комбінацію акцентних кольорів, щоб створити враження веселощів, та поєднати чіткі і прості кольори, для зменшення занепокоєння і тривоги у дітей.

А відділення інтенсивної терапії повинні бути заспокійливими, з м’якими нейтральними тонами. Кабінети для консультацій в основному повинні мати теплі нейтральні кольори, а акцентні кольори застосовувати лише там, де візуальна діагностика не проводиться, наприклад, за робочими столами.

Особливої уваги потребують операційні зали, стіни яких зазвичай забарвлені в зелений або синьо-зелений колір. Це було навмисним кроком, щоб протидіяти впливу на очі лікарів після тривалого пильного погляду на темно-червоні відкриті рани. Оскільки зелений колір є додатковим, у порівнянні з червоним кольором, він може нейтралізувати залишкове зображення, отримане під час концентрації хірурга на червоних ранах. У цих областях рекомендується більш холодна приглушена палітра.

Колірний контраст життєво важливий в умовах догляду за пацієнтами з деменцією, де проблеми з когнітивними функціями і сприйняттям можуть привести до падінь і занепокоєння.

Дослідження показали, що зміна кольору сидіння унітазу на відтінок, яке буде відрізнятися щонайменше на 30% від кольору іншої частини унітазу, означає, що люди, які страждають деменцією, можуть бачити, де сидіти, уникаючи можливих падінь.

Яскраві кольори з асортименту Dulux Healthcare були також використані в новій дитячій лікарні Джона Редкліффа в Оксфорді. Це посприяло поліпшенню навколишнього оточення і допомогло в навіації і зонування

 

Внесення змін

Сара Уоллер, керівник програми «Поліпшення лікувального середовища Королівського фонду», яка фінансувала зміни в конструкції лікарняних відділень деменції, сказала: «Мова йде про те, щоб допомогти людям дізнатися, де вони знаходяться, допомогти їм знайти місце свого ліжка і дати їм щось знайоме, що потрібно зробити або на що подивитися. Це дрібниці, які можуть мати величезне значення».

«Банка кольорової фарби не коштує дорожче, ніж банка традиційної фарби, але ефект від неї більш значущий».

Зв’язок між кольором і враженнями пацієнта додатково розглядається в роботі Sheila J Bosch et al., «Застосування кольору в медичних установах».

У статті надається деяке уявлення про те, як колір впливає на почуття. Наприклад, яскраві кольори здаються більш світлими, червоний – найважчим, а жовтий – найсвітлішим. Яскраві об’єкти переоцінюються за розміром, жовтий – найбільший, а чорний – найменший, в той час як світлий об’єкт здається більшим на темному тлі, а світлі тони з дрібними візерунками візуально збільшують простір.

У цій статті зазначається, що поточні дослідження далеко не вражаючі, але дизайнерам рекомендується використовувати кольори, додаючи: «Відсутність кольору (білі стіни) для деяких це незнайома річ, а інші вважають її сучасною, і протягом багатьох років є однією з ознак того, що називають «інституційним» середовищем. Вважайте цю публікацію відправною точкою, яка, можливо, буде стимулювати до набагато більших досліджень про вплив кольору. Але поки продовжуйте і використовуйте колір. Чим більше ви будете це робити, тим впевненіше станете».

У звіті «Здоров’я в Уельсі» «Освітлення та колір для проектування лікарень» говориться: «Лікарня, у якої правильно спроектоване візуальне середовище з відповідним використанням кольору і освітленням, буде мати значні переваги. Це може зробити перебування в лікарні приємнішим для широкого кола користувачів, від літніх людей до немовлят».

Колір і контраст

Прикладами того, як колір використовувався для покращення навколишнього середовища, є оздоровчий центр “Barbara Castle Way” у Блекберні, який надає медичні послуги для молодих людей у віці від 14 до 24 років. Завдяки такому віковому діапазону, розробленому компанією Boex Healthcare, колір був ключовим елементом в дизайні інтер’єру. Допомагаючи розбити простори та покращити настрій, кожна приватна консультаційна кімната та зал очікування мають певну кольорову ідентичність, надаючи людям вибір в пропонованому середовищі, в  залежності від їх настрою. Зона реєстрації та зал очікування витримані в нейтральній кольоровій палітрі з яскравими відтінками, які присутні також в оздобленні стін і сидіннях.

Компанія Boex також створила різнокольорову дитячу ігрову кімнату в відділенні інтенсивної терапії новонароджених в лікарні Dyson Center, Бате. Кімната була  розроблена з використанням яскравих рожевих, зелених і помаранчевих відтінків. А в двох залах очікування для дітей старшого віку в районній лікарні Солсбері, темно-фіолетовий і синій відтінки були змішані з зеленим лаймом і апельсином, щоб відповідати віку пацієнтів.

Сем Boex пояснив: «Колір – це блискучий спосіб створити ефектний простір і поліпшити його при відносно обмеженому бюджеті».

«Зокрема, це може допомогти в орієнтуванні та ідентифікації окремих відділень, а також має великий вплив на самопочуття пацієнтів, як в разі пацієнтів з деменцією, коли використання кольору може запобігти спотиканню і падінню, допомагаючи об’єктам виділятися».

logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.