Недооцінена естетика: дизайн санвузла для закладів охорони здоров’я

Integrated-building-products-460x320.jpg

«САНВУЗОЛ Є ОДНИМ ІЗ ПРИМІЩЕНЬ В БУДІВЛІ, ЩО НАЙБІЛЬШ ЧАСТО ВИКОРИСТОВУЮТЬ», – КАЖЕ САЙРУС Д. БОАТВАЛЛА, КЕРІВНИК ВІДДІЛУ МАРКЕТИНГУ ASI GROUP.

Оскільки споживачі мають різноманітний вибір закладів охорони здоров’я, ніж будь-коли, а самі заклади прагнуть перевершити своїх конкурентів, дизайн створюваного середовища може зіграти велику роль у споживчому досвіді. Але в медичних установах, санвузли для пацієнтів, відвідувачів або персоналу часто отримують невелику увагу, як у естетичному плані, так і з точки зору активного створення позитивного досвіду.

Для цього є багато причин: стурбованість з приводу інфекційного контролю, простота очищення і в деяких випадках, застаріле уявлення про те, що «чисте» середовище має бути яскраво-білим і строгим. Але в цих просторах можна зробити набагато більше, створюючи сучасні туалети, зовнішній вигляд яких знаходиться нарівні з рештою приміщень лікарні, одночасно дотримуючись суворої чистоти, технічного обслуговування та інфекційного контролю.

«Санвузли часто розглядаються як посередника уваги між дрібними деталями дизайну та чистотою в інших частинах будівлі», – каже Сайрус Д. Боатвалла, керівник відділу маркетингу в ASI Group (Йонкерс, Нью-Йорк), який продає кабіни, перегородки і аксесуари для туалетних кімнат (поручні, тримачі для туалетного паперу, диспенсери для гігієнічних серветок, дзеркала і багато іншого) для медичних установ та інших комерційних секторів. Боатвалла додає: «Те, як проектується і підтримується туалетна кімната, відображає рівень турботи власників будівлі про її відвідувачів. Часто трапляється те, що занедбаний простір може або позитивно сприяти, або значною мірою погіршити вплив відвідувача на об’єкт і бізнес. Коли ви поєднуєте це з тим фактом, що туалетні кімнати є одними з приміщень в будівлі, що найбільш часто використовуються, стає ясно, що вплив, який створюють туалетні кімнати на відвідувачів збільшується. Санвузли можуть бути настільки ж важливими (якщо не важливішими), як детально розроблений вестибюль, елегантний фасад або сучасний зал очікування».

«Створення привітних просторів починається з реалістичного розуміння програмних потреб та їх творчого втілення в рішення, щоб в результаті отримати гарну роботу, яка включає в себе довговічні, ремонтопридатні матеріали та аксесуари, які є економічно ефективними та естетично приємними», – говорить Керолін Баросс ( AIA, IIDA, LEED AP), директор в Нью-Йоркському офісі компанії «Perkins and Will».

Вбудований диспенсер паперових рушників Roval ™ і зйомна ємність для відходів

 

Автоматичний дозатор дезінфікуючого засобу для рук та мила Roval ™

 

Три тенденції дизайну

Баросс визначила три основні тенденції, які повинні бути включені в сучасні туалетні кімнати в медичних установах:
Велика площа приміщення;
Універсальний доступ;
Увага до дрібних деталей.

«Для маневреності у інвалідних візках та для сторонньої допомоги пацієнтам, потрібно надавати більше площі в даних приміщеннях», – говорить Баросс. «Хоча це виходить за рамки мінімальних рекомендацій ADA ( норми приміщень для людей з обмеженими можливостями). Але це є необхідним простором, щоб хтось зміг безпечно допомогти пацієнтові з порушеною мобільністю або іншими вадами».

Це включає простір у кімнатах для батьків, щоб допомогти дитині, чи наглядачу для дорослої людини. Як говорить Баросс, люди також приносять з собою речі, для яких потрібен додатковий простір для їх розміщення, це включає: рюкзаки та сумочки, пальто, ходунки, коляски та дорожні сумки. Ці речі будуть перешкоджати мінімальним вимогам простору для маневрування, який необхідний для інвалідних візків. «Все це необхідно враховувати при плануванні простору», – говорить вона.

За словами Баросс, гідний універсальний доступ включає в себе «забезпечення різноманітності при створені більшої кількості окремих туалетних кімнат в приміщеннях, які є нейтральними з гендерної точки зору, а також їх додавання в кімнатах відпочинку для сімей або доглядачів».

Нарешті, за її словами, увага до деталей забезпечує чудову естетику та функціональність елементів туалету, не порушуючи довговічності, необхідної для витримки суворої щоденної експлуатації, вимог технічного обслуговування та санітарних норм. «Красиві матеріали, привабливе освітлення і естетичні деталі допомагають створити це середовище, – каже Баросс, – завдяки широкому асортименту красивої і недорогої плитки та інших оздоблювальних матеріалів, міцному обладнанню та складу перегородок, що забезпечують конфіденційність, а також міцним гачкам для одягу та сумок».

Антибактеріальні поручні виготовлені з нержавіючої сталі типу 304

Досвід користувача

Боатвалла з компанії «ASI», який працював над такими медичними проектами, як медичний центр «Beth Israel» в Нью-Йорку, медичний центр Стенфорда, штат Каліфорнія, і комплекс «West Chester» в дитячій лікарні Цинциннаті в штаті Огайо, каже, що конкретні елементи, які необхідні для створення позитивного досвіду в санітарних приміщеннях медичних установ відрізняються за типом користувачів цих приміщень: відвідувачі, пацієнти або персонал.

«Для санітарних кімнат, що обслуговують загальні приміщення – вестибюлі, туалетні кімнати для відвідувачів на поверхах стаціонару, тощо – бажаний варіант це – приємні кольори для перегородок та якісні аксесуари для ванних кімнат», – говорить він. «Таке середовище допомагає відвідувачеві розглядати лікарню як будівлю із високим стандартом якості, що позитивно впливає на пацієнтів».

Що стосується санітарних кімнат для працівників, «ASI» рекомендує перегородки та шафки, виготовлені з фенольних або твердих пластикових матеріалів, які є непроникними для рідких засобів. Це робить вбиральню або роздягальню більш універсальною, якщо її потрібно буде переобладнати під комору для прибирання.

Багато працівників можуть відчувати себе вразливими у загальних санвузлах та в медичному закладі, де першочергово важливо, щоб персонал почував себе в безпеці та спокої, тому доцільно застосовувати перегородки, які надають додаткову конфіденційність. Один із елегантних варіантів це – зробити перегородки в європейському стилі, які створені без зазорів, щоб усунути оглядові точки, та з максимально прилягаючою висотою до підлоги і стелі. Інше рішення полягає в тому, щоб обладнати стандартні зони пісуарів додатковими панелями конфіденційності, які можуть блокувати лінії огляду.

Боутвалла зазначає, що такі перегородки можуть коштувати на 15-25% більше, ніж стандартні, через додаткові матеріали, етапи виготовлення або додаткового обладнання. Але він вважає, що додаткові витрати того варті, бо це забезпечує більш високий моральний духу персоналу: «Ви не можете поставити ціну за душевний спокій».

Боутвалла каже, що для палат пацієнтів основна увага приділяється гігієні, чому сприяють такі установки, як антибактеріальні поручні, дозатори мила та диспенсери паперових рушників з нержавіючої сталі. «Диспенсери з нержавіючої сталі виглядають набагато краще, ніж типові пластикові, на яких часто розміщуються рекламні оголошення» – каже він.
В цілому, за словами Боутвалли, забезпечення покращеного комфорту у всіх типах туалетних кімнат в медичних будівлях варто того, щоб в це інвестувати. «Це може принести значні дивіденди як з точки зору гігієни, так і підвищення репутації самого закладу», – пояснює він.

Аналогічно говорить Баросс із компанії «Perkins and Will»: «Витрати в порівнянні з тривалим обслуговування та контролем за інфекціями слід оцінювати цілісно, для туалетних кімнат лікувальних закладів. Орієнтація на довготривалу цінність та вплив на комфорт та задоволення пацієнта, а також на здоров’я, безпеку та благополуччя – все це повинно бути частиною рівняння. В такому випадку, краса і чудовий дизайн не будуть коштувати дуже дорого».

Текстовий опис надано компанією “ASI GROUP”

logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.