4 головні напрями в дизайні охорони здоров’я, які будуть визначати медичне планування в 2020-х роках

Для пацієнтів і медичного персоналу сучасні розробки будуть найбільш помітні в нових інструментах для лікування, таких як роботизовані хірургічні столи та дрони внутрішньолікарняної доставки, які покращують медичні послуги та результати роботи

ТОНІ РОШ І ЭМІЛІЯ МАКГОУЕН | КОМПАНІЯ HOK

Як і в перші два десятиліття, галузь охорони здоров’я в 2020-х роках буде і надалі трансформуватися сучасними інноваціями і технологіями. Для пацієнтів і медичного персоналу новітні розробки будуть найбільш помітні в нових інструментах для лікування, таких як роботизовані хірургічні столи та роботи внутрішньолікарняної доставки, які покращують медичні послуги та результати роботи. Інші зміни не будуть настільки помітними, але можуть зробити ще більший вплив на розвиток закладів охорони здоров’я, оскільки керівники медичних закладів та дизайнери все частіше використовують великі масиви даних та широкі напрацювання для створення більш розумних та ефективних медичних установ.

Далі говориться про чотири основні тенденції, які на думку Роша і МакГоуен визначатимуть охорону здоров’я та медичний дизайн протягом наступних 10 років.

1. ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я СТАНЕ УНІВЕРСАЛЬНОЮ ТА БУДЕ ІСНУВАТИ «БЕЗ СТІН»

Внутрішній двір. Центр онкології Крамера

 

 

 

 

«Охорона здоров’я буде універсальною та буде існувати в усьому просторі», – говорить МакГоуен. «Ми вже можемо це бачити в біомоніторингу, який відслідковує стан здоров’я за допомогою мобільних пристроїв. Люди потребують послуг з охорони здоров’я скрізь і завжди. В подальшому охорона здоров’я стане більш прив’язаною до цих цифрових засобів, які в свою чергу є зручними та економічно ефективними».

Таке зростання даних в охороні здоров’я призведе до ледь помітних, але суттєвих змін у способі отримання доступу до медичних послуг та надання лікарської допомоги.

«Сьогодні споживач отримує доступ до охорони здоров’я. В майбутньому охорона здоров’я отримає доступ до споживача», – сказав Рош, який передбачає, що технології змінять фундаментальні способи взаємодії людей з системами охорони здоров’я.

«Поміркуйте над тим, коли компанія Amazon придбала мережу магазинів Whole Foods», – сказав він. «Чи змінився, після придбання, фізичний стан магазинів ? Насправді ні. Але це змінило те, як продуктова мережа функціонує і отримує доступ до вашої інформації».

Цей розрив традиційних відносин між пацієнтами та постачальниками медичних послуг буде сприяти розвитку тенденції ще з 2010-х років, коли служби охорони здоров’я відкрилися в різних нових умовах.
«Я думаю про це поняття охорони здоров’я як «лікарня без стін », – говорить МакГоуен. «Лікарня більше не буде загальним центром для охорони здоров’я. Замість цього, людина стає цим центром».

Коли людина звертається за медичною допомогою, в тому числі в домашніх умовах (за допомогою телемедицини), у неї буде безліч варіантів для вибору певної послуги: центр невідкладної допомоги, аптека, амбулаторний центр, медичний кабінет, спеціалізована клініка або лікарня.

«Як медичні технологи, ми повинні розглядати послуги по лікуванню поза межами традиційної медичної установи, тому що охорона здоров’я переходить на більш узгоджену, взаємопов’язану і скоординовану структуру», – прогнозує МакГоуен.

2. ЛІКАРНІ СТАНУТЬ БІЛЬШ СПЕЦІАЛІЗОВАНІ, ЛІКУЮЧИ ПАЦІЄНТІВ ПІД ЧАС ТРИВАЛОГО ПЕРЕБУВАННЯ

Палати інтенсивної терапії. Королівська лікарні Папворта

 

У міру того, як охорона здоров’я наповнюється альтернативними пропозиціями і амбулаторною, лікарні будуть ставати все більш спеціалізованими, надаючи допомогу пацієнтам з хронічними захворюваннями.
«Якщо ви збираєтеся в лікарню в 2030 році, ви йдете туди по дуже серйозній причині і збираєтеся залишатися там протягом більш тривалого періоду часу», – каже Рош. «Питання до дизайнерів полягає в тому, яким чином ми створюємо лікарні, які роблять ці перебування максимально комфортними для пацієнтів і їх сімей?».

Універсальні операційні та кімнати для пацієнтів пропонують одне рішення. Те ж саме можна сказати і про сімейне житло в лікарнях. Елементи дизайну роздрібної торгівлі та готельного бізнесу будуть і надалі проникати в систему охорони здоров’я, приділяючи особливу увагу індивідуальному обслуговуванню та піклуванню. Подібно до того, як Starbucks або Marriott використовують універсальні стандарти для популяризації та відображення свого бренду в сотнях місць, громадські простори приділятимуть більше уваги брендингу системи охорони здоров’я. Загалом пацієнти будуть очікувати, що лікарі почнуть використовувати всю фактичну інформацію, щоб запропонувати більш персоналізовані рішення для лікування та моніторингу.

«Пацієнти не погодяться на підхід «одна таблетка для всіх», – сказав Рош. «У людей може бути одне і те ж захворювання, але в іншому вони дуже різні – в біологічному, соціальному, екологічному та фінансовому відношенні. Люди будуть вимагати індивідуального підходу, заснованого на їх унікальних даних про здоров’я. Це особливо правильно, коли мова йде про профілактичну медицину, яка полегшить лікарям діагностику і лікування медичних ускладнень, перш ніж почнуться ускладнення чи метастази».

Серед лікарень, які обслуговують малу кількість пацієнтів, МакГоуен планує подальшу консолідацію в сфері охорони здоров’я та зростання числа «супер лікарень», пов’язаних з академічними та дослідницькими установами.

«Це важливі інституції в своїх громадах, які традиційно були відокремленими від лікарень», – каже МакГоуен. «Я передбачаю, що протягом наступного десятиліття, ці громади відкриють оздоровчі комплекси або спеціалізовані зони, які включають надання послуг з охорони здоров’я».

Сталий і стійкий дизайн буде набувати все більшого значення – і не лише з екологічних міркувань.

«Дизайн в охороні здоров’я повинен мати стійкість до змінних економічних, демографічних і нормативних вимог, тому вкладені в це інвестиції можуть з часом адаптуватися до еволюційних змін», – говорить МакГоуен.

3. ДИЗАЙН ЗАСНОВАНИЙ НА РЕЗУЛЬТАТАХ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ПАЦІЄНТАМИ

Палата пацієнта. Серцево-судинний інститут Скріппса

Хоча аспекти Закону США, про доступну медичну допомогу 2010 року залишаються предметом суперечок, пакет законів щодо медичного догляду на основі результатів, ймовірно залишиться недоторканим у найближчому майбутньому. Дане положення надає страхування та відшкодування витрат за допомогою програми Medicare.

«Два найбільші фактори які впливають на здоров’я пацієнта це – інфекційні захворювання та травматизм», – сказав Рош. «Дизайн в галузі охорони здоров’я повинен бути спрямований на ту групу населення яка є головним пріоритетом для лікарні. Головними показниками для лікарні протягом наступного десятиліття будуть «безпека, технології і комфорт пацієнтів».

Дизайн також повинен бути красивим, додав Рош. Але в першу чергу він повинен бути функціональним та безпечним.

«Технології та комфорт – антибактеріальні властивості фурнітури та покриттів для підлоги, можуть забезпечити інфекційну безпеку лікарні», – каже Рош. «Як дизайнери, ми повинні бути сміливими і вимагати, щоб ці аспекти з безпеки проектування не отримували певної вигоди з проекту».

Накопичений великий масив даних, який був отриманий на досвіді проектування, все більше буде формувати дизайн в галузі охорони здоров’я, і ця тенденція буде тільки підсилюватися в майбутньому.

«Як дизайнери, ми відповідаємо за показники лікарні, і нам потрібно показати, як створене середовище може впливати на здоров’я», – говорить МакГоуен. «Власники хочуть, щоб ми обґрунтовували наші дизайнерські рішення. Наприклад, якщо ми плануємо процедурні кімнати певним чином, вони хочуть знати, як це призведе до підвищення ефективності на 20% і поліпшенню результатів відносно лікування на 15% ».

4. ПАЦІЄНТИ ТА ОПІКУНИ БУДУТЬ ВИМАГАТИ БІЛЬШЕ СВОЄЇ ФІЗИЧНОЇ ТА ВІРТУАЛЬНОЇ ПРИСУТНОСТІ

Зона очікування. Реабілітаційний центр Пітсбурга

 

Протягом наступного десятиліття, в зв’язку з розвитком нових технологій, середовище в закладах охорони здоров’я стане більш привабливим.

«Я не думаю, що в подальшому люди погодяться на те, щоб їм доводилося сидіти в кімнаті і чекати, поки не прийде персонал і не покличе їх на певну процедуру», – сказав Рош. «Лікарням необхідно подумати про те, як технології можуть оптимізувати цей процес очікування і як самі приміщення можуть бути більш динамічними».
Фізичне середовище стане більш інклюзивним в 2020-х роках за допомогою використання цілісного дизайну, для задоволення потреб пацієнтів з різними вадами здоров’я, включаючи психічні та поведінкові відхилення.

«Це повертається до аспекту безпеки пацієнтів», говорить МакГоуен. «Організації охорони здоров’я не можуть розроблятися відповідно до мінімальних стандартів ADA (Закон про американців з обмеженими можливостями). Дизайн повинен відповідати потребам кожного».

Телемедицина стане більш популярною протягом даного десятиліття. Хоча ця технологія дозволить лікувати пацієнтів, які не перебувають фізично в медичній установі, телемедицина все одно змінить середовище лікувальних закладів.

«Персонал, який доглядав за пацієнтами з психічними вадами, мав не дуже хороші умови для роботи – тісні та малі за площею кімнати без вікон», – каже Рош. «Тепер, коли вони проводять більше часу за моніторами, керівники закдалів охорони здоров’я повинні будуть знайти способи пристосувати приміщення під цей тип роботи».

Догляд за пацієнтами, який об’єднує заходи з фізичного та психічного здоров’я із соціальним та екологічним благополуччям, продовжуватиме розвиватися протягом наступного десятиліття. Кадрове забезпечення також залишиться проблемою, так як асоціація американських медичних коледжів прогнозує нестачу 122 000 лікарів до 2032 року.

«Ці тенденції вказують на потребу в додаткових приміщеннях, які дозволять персоналу працювати та доглядати за пацієнтами зовсім по-новому, так і безпосередньо для закладів охорони здоров’я використовувати певний дизайн, щоб забезпечити привабливі місця та простори, які допоможуть набирати і утримувати найталановитіших лікарів і співробітників», – говорить МакГоуен.

 


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.