Розвиток нового покоління архітекторів в області охорони здоров’я

Еволюція трьох навчальних стратегій дає загальний огляд сучасного навчального середовища

Автори: Frank Zilm D.Arch., FAIA, FACHA та Kent Spreckelmeyer, D.Arch, FAIA
Переклад: О. Пугач

Навчання в процесі роботи: Рецензування проміжних екзаменів проводиться в рамках спільної програми між компанією-архітектором та університетом, яка називається “Чиказька студія”.
Фото William Worn, AIA, EDAC, LEED

З початку 1900-х років, коли звіт Флекснера радикально переглянув мисленням про медичну освіту, студенти-медики пережили поєднання академічної (дидактичної) освіти та практичних ротацій через лікарняні клінічні служби як частина вимог для здобуття їх ступеня.

Це поєднання досвіду навчання готує їх для переходу в безпосередній догляд за пацієнтом під час їх ординатури.

Дизайн в сфері охорони здоров’я вимагає унікального набору знань та досвіду. Молоді фахівці стикаються зі складними технічними та функціональними вимогами, бар’єром будівельних норм і правил, а також клієнтами, які часто використовують складну медичну термінологію.

Альтернативи традиційної академічної освітньої моделі з’явилися у відповідь на ці вимоги. До них відносяться високоякісні навчальні програми магістра в Університеті Клемсона, Техаський університет A & M, Texas Tech University та інші. Крім того, нова модель навчання обумовлює подолання розриву між навчанням в аудиторії і практикою.

Моделі навчання

Погляд на ці три моделі і те як вони міняються, дає загальне уявлення навчального середовища для нових медичних технологів та архітекторів в сфері охорони здоров’я:

  1. Модель стажування.

Стажування чи менторінг – модель архітектурної освіти була основним методом, за допомогою якого архітектори вступали в професію до початку 20-го століття, а мінімальний період практичного навчання під спостереженням зареєстрованого архітектора вимагається усіма ліцензіруючими юрисдикціями в США.

 До недавнього часу розбіжності між академічними програмами архітектурної освіти та професійними стажуваннями були різкими, причому більшість випускників починають свою професійну підготовку після отримання ступенів.

Оскільки кількість учбових програм пов’язаних з проектуванням в сфері охорони здоров’я збільшилася, викладачі архітектури визнають, що студенти можуть скористатися перевагами від занурення в складні технічні, соціальні та економічні тенденції в медичній установі в практичному середовищі.

У 2009 році Університет Канзасу (KU) заснував програму магістра з архітектури (M.Arch.) Health + Wellness Design, яка передбачала досвід через семимісячне стажування студентів в літній та осінній семестри останнього року дипломної програми. Близько 40 архітектурних фірм були залучені для підтримки платних стажувань для цих студентів, щоб забезпечити реальний доступ до проблем винесених на розгляд під час попередніх дипломних семінарів в системі охорони здоров’я, методу доказового дизайну (evidence-based design (EBD) і вправ з розробки медико-лікувальних планів. По закінченню стажування безпосередньо в сфері охорони здоров’я, кожен студент повертається в кампус, щоб закінчити дипломний і науково-дослідний проект, перш ніж отримати свою професійну ступінь.

Компанії, що беруть участь у програмі стажування, погодились узгодити робочі графіки стажувань студентів з конкретними проектно-дослідницькими питаннями, які, на їхню думку, будуть сприяти навчальним потребам студентів та розширити базу знань як компанії, так і студентів. Оскільки студенти приносять з собою нові знання EBD процесів і цифрових технологій, більшість фірм-спонсорів в повній мірі використовують ці навики для вивчення важливіших питань в своїх поточних проектах в галузі охорони здоров’я. Деякі недавні приклади цієї співпраці включають вивчення стаціонарних та амбулаторних обстежень та конфігурацій медсестринських постів, дослідження методів віртуальної реальності з клієнтами медичних закладів та анотацію  поведінки в медичному середовищі.

Кожному студенту призначається професійний наставник ментор та академічний радник, який спостерігає за його/її досвідом роботи та напрямком дослідженням протягом усього періоду стажування.

На додаток до знань, отриманих під час роботи над реальними проектами під час їх стажування, студенти набагато ефективніші та відкриті до роботи в командах. Вони на власному досвіді випробували, як комплексні проекти в сфері охорони здоров’я вимагають спільної роботи та комунікативних навичок.

2. Вбудована студія.

Протягом останніх трьох років Університет штату Іллінойс в Урбана/Шампейн (UIUC) та представництво Stantec в Чикаго співпрацювали, щоб забезпечити базу для програми Health and Wellness, яку назвали “Чиказька студія”. Професор Білл Уорн, AIA, EDAC, LEED, запрошені лектори Дуглас Кінг і Шейла Кенман, FAIA разом з іншими фахівцями у галузі охорони здоров’я та архітекторами в регіоні надають підтримку весняним студіям та курсам.

Наставники з числа співробітників Stantec призначаються для кожного студента, допомагаючи в орієнтації середовища, технічній підтримці, залученості та участі в програмних заходах, в тому числі подій місцевого Американського Інституту Архітекторів (American Institute of Architects) пов’язані з охороною здоров’я. Залежно від завдання студії, архітектори інших компаній Чикаго, такі як HDR і Perkins + Will, активно підтримують її власним досвідом. Більшість завдань безпосередньо не пов’язані з проектами Stantec, але студентів заохочують спостерігати за внутрішнім розглядом проектів та іншою офісною діяльністю.

Багаті регіональні ресурси охорони здоров’я надають чисоенні можливості для візитів на місця проведення тематичних досліджень та взаємодії з фахівцями медицини через офіційні візити та екскурсії.

Типовий набір в програму UIUC становить від восьми до 12 студентів. Директор компані Stantec, повідомив, що Stantec як правило, пропонує можливості працевлаштування на повний робочий день для одного або двох студентів щороку. Компанія також підтримує традиційну інтернатуру для студентів в Інституті технології штату Іллінойс, Університеті Цинциннаті та інших.

3. Навчання дослідженням на основі фактичних даних.

Унікальний попит в сфері охорони здоров’я – це розробка надійних доказів для планування та прийняття дизайнерських рішень. Розкриття студентами методів прикладних досліджень має важливе значення для того, щоб вони могли інтерпретувати результати досліджень та внести нові знання в цю галузь.

Стипендіальна програма HKS Healthcare Fellowship, це однорічна програма для стажерів, які 40 відсотків свого часу, присвячують темі дослідженню за власним вибором. Це дозволяє їм глибоко вникнути в тему, оскільки вони отримують свій перший смак до роботи над проектами. Архітектурні стажери також мають можливість працювати безпосередньо з дослідницькою групою HKS, співпрацювати з Лабораторією інтенсивних досліджень (HKS LINE) або волонтером з неприбутковою дослідницькою організацією – Центр досліджень та оцінки передового дизайну (Center for Advanced Design Research & Evaluation).

Наприклад, нещодавній стажер з Університету Канзас (KU) під час роботи над дизайнерським проектом також слугував сполучною ланкою між KU та HKS, щоб отримати зображення для бібліотеки віртуальної реальності. Крім того, він допомагав дослідницькій команді, проводячи огляди літератури та інтерв’ю експертів в рамках компанії за окремою темою дослідження. У штаб-квартирі Вашингтона, штат Джорджія, ще один стажер співпрацював з дослідницькою групою HKS після закінчення навчання в співпраці з KU, щоб провести оцінку ефективності роботи відділенні гістеросальпінгографії Дитячої лікарні в Річмонді Система охорони здоров’я університету Співдружності Вірджинії. В рамках процесу оцінки, стажер вивчив декілька дослідницьких методик, включаючи аналіз параметричного плану, картографування поведінки, опитування та розвитку обстеження.

Idea Fellowship – це ще одна внутрішня ініціатива HKS, де новим професіоналам надається 800 годин часу, щоб присвятити цікавій дослідницькій тематиці. В цій стипендії проводиться дослідницький навчальний табір для початківців, який дозволяє ознайомити команди з основними принципами дослідження – “чому, як, що і що з цього”.

Загальнопрофесійні проектні команди також навчаються розробляти “документи, щодо намірів”, які фіксують бачення, цілі, стратегії розробки та підтверджуючі докази в процесі проектування, які потім можуть бути використані для вимірювання суттєвого впливу після впровадження. Дослідження в практичній сфері охорони здоров’я слугує свого роду наставником і тематичним ресурсом для всієї компанії.

Випускна програма Architecture + Health в Клемсоні виконала низку дослідницьких ініціатив з лікарняними та архітектурними фірмами. В даний час вони займаються великим дослідженням  середовища операційної кімнати (OR) Агентства з досліджень охорони здоров’я і Якості спільно з Медичним університетом Південної Кароліни (MUSC).

У рамках цього дослідження, студенти-випускники-дизайнери взяли на себе завдання розробки первинного прототипу операційної, у співпраці з командою дослідників дизайну охорони здоров’я, промислових інженерів, дослідників операцій, клініцистів та архітекторів. Склавши огляд літератури за попередні роки, передові практики тематичних досліджень, відвідування місць і спостереженні, вони розробили набір ключових керівних принципів проектування заснованих на фактичних даних, із загальною метою підвищення безпеки та якості в операційній кімнаті.

Ці керівні принципи послужили основою для прийняття планувальних рішень та в якості основи для оцінки різноманітних ітерацій цього дизайну операційної за допомогою фізичних макетів. Дизайн удосконалювався через багатократні фізичні макети, включаючи “стрічку на підлогу” та картонний макет. Далі були проведені експериментальні оцінки макетів на основі реальних сценаріїв з хірургічними командами з MUSC, щоб оцінити, як різні функції впливають на потік, ефективність та безпеку. Остаточний дизайн концепція була побудована як високоякісний макет в натуральну величину в Clemson Design Center в Чарльстоні і буде додатково вдосконалюватись за допомогою додаткових оцінок.

Такі інтенсивні дослідницькі проекти прототипів надають студентам глибокий враження від процесу, який базується на доказах, разом із наочністю та найкращими практиками з широкого кола джерел. Ці враження також дають студентам можливість навчитися транслювати науково-дослідні знання у корисні формати для прийняття рішень щодо проектування.

Уявляючи майбутнє

Важко уявити собі програми бакалаврату модель освіти, яка не зосереджена навколо традиційної дизайнерської/архітектурної студії. Високий рівень спеціалізації на типи будівель та технології можна зробити на випускному курсі, оскільки виростає потреба в унікальній інформації. Різноманітність можливостей для кар’єрного зростання в галузі охорони здоров’я може змінити традиційний формат, який спиратиметься на галузевих знаннях та навиків академічних досліджень з іншої сторони, і більш тісний зв’язок вигідний для обох сегментів.

З розповсюдженням комп’ютерного програмного забезпечення та можливістю доступу з віддалених локацій, динаміка навчання університетської студії змінилася. Вплив тісної співпраці з бізнес середовищем може збільшити втрату товариського духу архітектурної студії до нашого нинішнього рівня комп’ютеризації. Це може посилити значимість та цінність командної роботи.

Багато університетів борються у фінансовому відношенні, оскільки держави скорочують підтримку, а витрати збільшуються. Потенціал співпраці між різними закладами освіти був не на належному рівні, одна буде логічним варіантом надання освіти в галузі охорони здоров’я у майбутньому, особливо з наявністю дистанційного навчання та швидкісного Інтернету.

Також можна передбачити зміни в процесі ліцензування, щоб освітити необхідність оновлення знань і повторної сертифікації. Повертаючись до аналогії медичної освіти, на яку посилається початок цієї статті, вимога про повторну сертифікацію – це інтенсивне безперервне навчання. Це могло б забезпечити можливість для університетів і Американського коледжу архітекторів охорони здоров’я, грати більш значну роль в післядипломній освіті.

Нещодавні зміни у способі, яким Національна рада Архітектурного реєстраційного комітету (NCARB заохочує співпрацю між академічним середовищем та практикою, є програмою «Комплексний шлях до архітектурного ліцензування». В даний час 21 академічна університетська програма з архітектури сертифікована NCARB, щоб повністю інтегрувати аспекти їх навчальних програм з професійною практикою, для зменшеня часу для отримання архітектурної ліцензії. Ця програма передбачає стимули для студентів, компаній і педагогів розробити можливості для навчання, які використовують сильні сторони академічних програм з діловою практикою, що підвищить значимість дизайну і дослідження складних проектів в сфері охорони здоров’я.

Один із останніх аналітичних досліджень Американського інституту архітекторів передбачав необхідність 25 000 нових архітекторів протягом найближчого десятиліття, щоб замінити пенсійного віку бебі-бумерів (Примітка: мається на увазі період 1946 – 1964 в США) та забезпечити економічне зростання. Той же аналіз вказав на прогнозований випуск 60’000 студентів за той же період, та приблизно 50 000 залишаться в США.

Будуючи мости з практикуючою і діловою спільнотою, студенти архітектури закладів охорони здоров’я будуть налаштовані до успіху.

Frank Zilm, D.Arch., FAIA, FACHA (ret.) is Chester Dean Director of the Institute for Health + Wellness Design at the University of Kansas, Lawrence, and Kent Spreckelmeyer, D.Arch., FAIA, is professor of architecture at the School of Architecture & Design at the University of Kansas, Lawrence. They can be reached at frankzilm@ku.edu and kents@ku.edu, respectively.

Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.