Впровадження новітніх медичних технологій в закладах охорони здоров’я

Роберт П. Маліфф з Інституту ECRI обговорює, як досягти швидкого розвитку медичних технологій.

Роберт П. Маліфф (Robert P. Maliff), директор, Applied Solutions Group, Інститут ECRI в Плімут Мітінг, штат Пенсільванія, пояснює, як швидкий розвиток медичних технологій спонукає лікарні якомога раніше розпочинати процес проектування і закупівель,аби досягти найкращих клінічних результатів.

Як медичні технології впливають на проектні рішення?
За останні кілька років медичні технології досягли такого розвитку, що тепер вони є невідривною частиною робочого процесу клініциста. Інформація, отримана медичним приладом, автоматично надходить до комп’ютеру для аналізу клініцистами в режимі реального часу.

Технології використовуються для діагностики та лікування пацієнта, що дозволяє набагато швидше приймати рішення про те, як доглядати за пацієнтом на основі зафіксованої приладами інформації.

Приліжкові пристрої, такі як моніторинг життєво-важливих функцій або штучна вентиляція, використовуються лікуючим лікарем або респіраторним терапевтом для прийняття рішень щодо лікування.

Це впливає на проектування медичних установ, оскільки обладнання має бути розміщене в кімнаті на найкращому місці. Раніше ситуація виглядала так: обладнання знаходилося в спеціальній кімнаті, переносилося до палати за необхідності та після використання відносилося назад на своє місце.

Тепер існує обладнання, яке використовується впродовж всього процесу лікування. Таким чином, стійки з обладнанням та устаткуванням поміщуються в більшу кількість палат, тому що обладнання має бути біля пацієнта.

Коли слід враховувати технологію при проектуванні простору?

Якомога раніше. Як тільки ви вже маєте чітке уявлення про загальне призначення простору, саме час подумати про медичні технології.

Оскільки в наші дні будівництво дуже дороге, ви не можете легко перепроектувати простір для розміщення пристрою більшого розміру або нового типу, для якого потрібна напруга 208 замість напруги 120. Зміни замовлень вбивають проект, а перегляд проекту вбиває графік.

Ви повинні визначитися з усім потрібним обладнання або, принаймні, з категоріями пристроїв на ранній стадії проектування. Ми називаємо це технологічним баченням, яке має з’явитися, можливо, під час розробки майстер-плану.

Чи буде продовжуватися використання роботів в хірургії та в інших клінічних областях? Які є проблеми, з цим пов’язані?
Використання роботів в хірургії зростає. Чи допомагає це поліпшити результати лікування? Існують дослідження, які показують, що це сприяє зменшенню крововтрати та швидшому відновленню пацієнта завдяки невеликим операційних розрізам.

Але існують складові витрат при використанні роботизованої хірургії, що можуть зробити її невигідною для лікарні. У роботів є повторно використовувані компоненти, тобто хірургічні інструменти, прикріплені до кінців роботизованих рукавів, які можна використовувати до 10 разів, після чого вони підлягають утилізації.

Не слід забувати й про вартість контракту на обслуговування. Це рідкість, коли лікарня має свій інженерний відділ з технічного обслуговування хірургічних роботів. Більшість лікарень, що практикують роботизовану хірургію, також мають контракт на обслуговування.
Що ви можете порадити при плануванні покупки хірургічних роботів?
На сьогоднішній день хірурги, що випускаються з медичних університетів, пройшли навчання на хірургічних роботах. Вони не хочуть йти працювати в лікарню, у якій немає робота для операції.

Зазвичай немає додаткового відшкодування використання хірургічних роботів. На початку їх використання це, ймовірно, більш тривала процедура, так як хірург будує свої навички і набуває компетенції за допомогою цієї технології.

Спочатку лікарня не бачить поліпшених фінансових результатів, але може бачити поліпшення результатів лікування пацієнтів. І, сподіваюся, це призводить до поліпшення фінансових результатів.

Є багато питань, на які варто звернути увагу, коли ви розглядаєте покупку хірургічного робота. Вам потрібно подумати про те, як їх розмістити, скільки потрібно розмістити і що потрібно робити, щоб йти в ногу з конкуренцією, щоб не відставати від потреб ваших хірургів.

Я думаю, що лікарня, яка бачить себе в спробі зберегти своє становище в суспільстві і пропонує передові процедури, повинна розглянути можливість впровадження роботизованої хірургії.

З іншого боку, для невеликої сільської лікарні буде дуже складно мати таку кількість хірургічних процедур і фінансів, щоб мати можливість купувати, експлуатувати і підтримувати цей тип обладнання.

Які проблеми пов’язані з проектуванням і плануванням гібридної операційної?
Гібридні операційні зали являють собою складне середовище, тому що багато різних медичних фахівців використовують один і той же простір, такі як кардіохірург, судинний хірург, нейрохірург, інтервенційний радіолог та інші.

Кожен з них має унікальні потреби в системах обробки зображень, які йдуть у сполученні з гібридною операційною – різні витратні матеріали та інше допоміжне обладнання.

Було б складно і важко, якби всі ситуації потрібно було б прораховувати для однієї або двох гібридних операційних. Багато керівників відступають з питанням: «Які саме лікарі збираються використовувати гібридну операційну?», а потім приймають проектувальне рішення.

Функціональність приміщення та його освітлення важливі. У багатьох гібридних операційних використовуються стельові системи візуалізації. Кожна з медичних спеціальностей має різні вимоги до позиціонування хірургічного освітлення. Коли у вас є C-дуга, що заважає освітленню, вона не може бути розташована просто де-небудь.

З самого початку проектування гібридної операційної ви повинні почати планувати, де буде розташовуватися обладнання і хто буде його використовувати.

Які проблеми стоять перед біомедичними відділами в підтримці нових медичних технологій?
Кожен відділ лікарні перебуває під директивою щодо скорочення витрат, при цьому біомедичний відділ повинен відповідати за обслуговування нового обладнання. Є витрати на навчання, витрати на поставку, витрати на запчастини для цього обладнання, всі з них йдуть на підтримку нових технологій.

Біомедична інженерія повинна вирішити, чи слід обслуговувати новітні технології за допомогою власного персоналу. Чи можливо слід отримати контракт на обслуговування або використати інший підхід до використання обладнання?

Це складне рішення, тому що багатьом біомедичним відділам, з якими ми працюємо, було сказано скоротити штат в якості заходу економії. А це, в свою чергу, впливає можливість обслуговування обладнання.

Як слід лікарні розробляти стратегію на майбутнє, враховуючи швидкість розвитку медичної техніки?
Лікарні повинні вкладати свої гроші з розумом і мати прозорий процес прийняття рішень. Ось чому багато процесів планування не працюють. Кожен бореться за обмежену суму грошей, і ніхто не знає, які пріоритети закупівель. Якщо адміністрація лікарні може чітко оцінювати запити на обладнання і пояснювати, як вона розставляє їх за пріоритетами, це допомагає кожному відділенню.

Багато процесів планування капіталу зазнають невдачі, тому що лікарні не мають поточної інформації про ціни і клінічні данні, і, відповідно, не слідують стратегії.

Багато фінансових запитів засновані на застарілості обладнання. Однак, як це вплине на операції? На обслуговування? На безпеку? На фінанси? Якщо ви можете відповісти на ці питання, значить у вас є набагато краще розуміння планування фінансування основних коштів і оборотного капіталу.


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.