Чотири ключові стратегії дизайну медичного закладу

Як архітектура може підтримувати зростання організацій охорони здоров’я

Другий за площею медичний заклад у Північній Америці, новий центр онкологічних захворювань в Калгарі, Канада. Лікарня має велике центральне подвір’я та чарівний вид на Скелясті гори. Проект дозволяє поєднати лікування, навчання та дослідження в єдиному медичному кампусі.

Дослідження які проводилися в доказовому дизайні, вказують на зменшення операційних витрат та досягнення позитивного досвіду для пацієнтів та сімей. Поєднання архітектурного дизайну і клінічного планування – це потужна ідея, яка може сприяти прогресу в наданні медичних послуг.

За допомогою неї, постачальники медичних послуг можуть подолати соціальні, економічні та політичні бар’єри і прийти до системи, яка є фінансово стабільною, ефективною та соціально орієнтованою за своїм задумом.

Однак для досягнення таких цілей та для вирішення поточних проблем, що стоять перед закладами охорони здоров’я в XXI столітті, необхідно визначити фактори, які в першу чергу важливі в медичних установах.

 

 

Підтримка місії

Нижче наводяться деякі методи, якими на сьогоднішній день заклади охорони здоров’я можуть сприяти впровадженню своєї ідеї щодо дизайну. Зокрема коли медичні технологи тісно співпрацюють з архітекторами і використовують принципи науково обґрунтованого дизайну.

1. Проектування медичних закладів як епіцентру медичної інформації, дозволяє мінімізувати розрив між навчанням, профілактикою та лікуванням, створюючи ефективні системи охорони здоров’я. Певне лікування може давати побічні реакції на організм, та досить тяжко переноситися, впливаючи на здоров’я в цілому. Даний фактор сприяє створенню спеціальних місць, де пацієнти можуть отримати інформацію про процес свого лікування та стан здоров’я, одержати профілактичний огляд та можливе подальше лікування. Це дозволяє закладам оперативно запобігати погіршенню стану здоров’я пацієнта, підтримувати профілактичні заходи і тільки в разі необхідності лікувати.

За даними Національного центру з профілактики хронічних захворювань і зміцненню здоров’я США, хронічні захворювання, такі як хвороби серця, рак і діабет, є причиною більшості смертей в Америці. В усьому світі, більша частина витрат на охорону здоров’я пов’язана з такими типами захворювань. Модель медичних закладів із застосуванням доказового дизайну, може скоротити довгострокові витрати і поліпшити якість життя пацієнтів, персоналу та відвідувачів. Хоча реальних прикладів проектів цієї нової філософії досить мало, ми з перших прикладів бачимо, що число закладів охорони здоров’я, які потребують застосування даної моделі збільшується.

2. Поєднання дизайну та клінічного планування на основі доказових даних, для ефективної модернізації установи та заощадження коштів. Не можна недооцінювати переваги спільної розробки операційних планів, функціонального планування та фізичного проектування об’єктів. У той час, коли покоління бебі-бумерів стане найбільшим демографічним споживачем медичних послуг, заклади охорони здоров’я будуть швидко збільшувати кількість та перелік надання своїх послуг в різних сферах та середовищах. Оскільки технологічні інновації є дорогими та швидко плинним, постає питання, чи є це найкращим способом для вкладення інвестицій?

Проектування фізичних просторів для майбутніх перевірок та підтвердження доказових даних, зміцнює цінність лікувальної установи в громаді, та призводить до менших ризиків втрати фінансування, незалежно від того, наскільки швидко змінюються демографічні показники та технології. Скорочення довгострокової операційної та фінансової неефективності може бути досягнуто за рахунок проекту, який заснований на фактичних даних в прямій співпраці з клінічним плануванням.

 

Модернізована будівля Маккейга в медичному центрі «Футхіллз» в Калгарі, Канада, забезпечує збільшення хірургічних операцій на 10%, в додаток до 17 000 операцій, які проводяться щорічно.

 

Протягом терміну служби відділення невідкладної допомоги, витрати на утримання відділення можуть становити менше 7% від загальних витрат, в той час як витрати на операційні блоки становлять близько 93%. Не дивно, що керівники закладів охорони здоров’я шукають нові і творчі заходи для зниження експлуатаційних витрат.

В одному дослідженні, опублікованому Національним центром біотехнологічної інформації США, впровадження внутрішніх оздоровчих садів, заходів щодо зменшення шуму, великих вікон та децентралізованих станцій для медсестер, призвели до зменшення текучості кадрів та витрат на лікувальні препарати. Кошти, які були витрачені на впровадження цих ідей, були практично відшкодовані через рік з значною фінансовою вигодою. Більш того, Берталан Меско (MD) та Діана Андерсон (MD) робили публікації своїх напрацювань в журналі «The Medical Futurist» про те, як об’єднати науково обгрунтований дизайн і клінічне планування з великим масивом даних, для ефективної модернізації лікарняних установ по всьому світу.

3. Створення громадських оздоровчих зон. Понад 700 статей Центру дизайну охорони здоров’я США, описують дослідження, в якому вказується на значну кореляцію між неживим середовищем і негативними наслідками для пацієнтів, включаючи підвищений рівень артеріального тиску, тривожність та збільшення споживання знеболюючих препаратів.

Однак це не вина лікарняної системи. Зростання операційних витрат привело до інвестиційних проблем в капітальній інфраструктурі, що не дозволяє лікувальним установам створювати здорове навколишнє середовище.

Негативні наслідки від замкненого простору та неживого середовища, також погіршують здоров’я персоналу та їхню роботу загалом.

З точки зору комплексного догляду, люди похилого віку бояться переселятись в будинки для людей літнього віку. Досить часто в медичні установи інтегрують «домашнє середовище», яке створює затишок і комфорт під час перебування в лікарні, та сприяє подальшому одужанню. Створення комфортних умов та цілющого середовища при дотриманні складних процесів лікування в закладах охорони здоров’я, таких як стандарти по інфекційному контролю, можливе, якщо на самому початку був розроблений ретельно продуманий підхід до проектування і планування будівлі.

Створити привабливий вид екстер’єру будівлі, та надати доступ до природи, громадського транспорту, велосипедних і пішохідних доріжках та паркових зон – це найбільш стабільний спосіб пропаганди здорового способу життя. Впровадження громадського простору надає пацієнтам, персоналу та відвідувачам доступ до свіжого повітря, природного світла та флори. Це все частіше розглядається не як приємне, але обов’язкове.

Згідно з дослідженням Міжнародної академії дизайну і здоров’я, значний вплив природних елементів призводить до зниження дози знеболювальних, зменшення ускладнень під час післяопераційного періоду та підвищення задоволеності роботою персоналом. Добре відомо, що застосування ментальних моделей зменшують занепокоєння, тривожність і розчарування у пацієнтів. Хоча зниження факторів небажаної стимуляції організму, таких як шум і вібрації, є сьогодні поширеним явищем в дизайні, максимізація бажаної пасивної стимуляції не є, але може бути дуже корисною при розробці цілющих середовищ в лікарні. Академія дизайну і здоров’я давно вказує на дослідження, в яких пацієнти з прямим і регулярним доступом до сонячного світла і природи одужують швидше та мають меншу кількість ускладнень. Академія бачить аналогічні позитивні результати при прямому і регулярному доступу до візуальних зображень на природу.

4. Співпраця з комерційними та громадськими партнерами.
Сьогодні заклади опікуються людьми з більш складними потребами, ніж 30 років тому. Незважаючи на те, що попит та використання медичних послуг у різних демографічних групах значно відрізняються, дослідження Інституту медицини показує, що попит на медичні послуги для людей похилого віку значно збільшиться у найближче десятиліття.

Візуальна концепція нової методології для стандартизації та аналізу впливу міського планування, архітектури, інтер’єру, технічних засобів, ландшафту та сталого проектування на добробут спільноти.

Ухвалення моделі охорони здоров’я, що включають точки дотику з громадськістю, роздрібною торгівлею і освітою, дозволяє організації протистояти фінансовим і кадровим проблемам, забезпечуючи всеохоплюючий підхід до соціального здоров’я та добробуту громади. Медичні фахівці все частіше працюють з пунктами невідкладної допомоги, автономними відділеннями екстреної допомоги або «мікро-лікарнями» в місцях з інтенсивним рухом людей, таких як торгові центри, продуктові магазини, аптеки, тощо.

У відповідь на це, традиційні медичні установи можуть йти в ногу з часом і знижувати тягар наростаючого попиту, впроваджуючи роздрібні системи для скорочення експлуатаційних витрат, роблячи фармацевтичні та лікувальні послуги доступними для пацієнтів, жителів і їх сімей. В підсумку, це збільшує площі лікарні, де можна створити простір для розважальних заходів, освіти і навчання, місць для ночівлі сімей та спеціальних зон з тваринами.

Хоча звернення до громади з проханням допомогти в розробці прямих медичних послуг є новим явищем, але реальні приклади даної моделі вже існують, хоча в досить малій кількості. Більшість організацій охорони здоров’я, які прагнуть реконструювати або побудувати нову установу, широко заохочуються підтримкою громади та всіляких нових моделей по плануванню.

Організації охорони здоров’я мають невикористані та потужні ресурси завдяки інвесторам та громаді. Коли ми починаємо говорити про третє тисячоліття, ми робимо ставку на те, що проблема співпраці між містами та лікарнями буде вирішена, подібно як це досягли медичні проектувальники та архітектори.

 


Залишити коментар


logo_MC_dark

___________________________________

Аналіз, експертиза, консалтинг, проектування, будівництво, оснащення та реконцепція медичних закладів у приватному та державному сегменті, відповідно до українських та міжнародних стандартів.

Адреса

Вул. Ф.Пушиної 8а, оф. 111 Київ, Україна 03115

MEDICAL CONSTRUCTOR © 2020. All rights reserved.